Всички категории

Техники за сушене на филаменти

Техники за сушене на филаменти

Всички FDM филаменти за 3Д печат са хигроскопични. Това означава, че всички материали абсорбират влагата в помещението. Точна за това всички идват вакумирани с силика гел, за да може да се запази материала. 

След като бъде отворен филамента, той започва да абсорбира влагата и да се влияе от околоната среда. 

Пластмасовите полимери са направени от вериги от молекули нанизани една върху друга. Когато материала абсорбира влагата, тя влиза между тези молекули и започва да разрушава материала и създава проблеми при печат. За да се избегне това има различни методи за съхранение и сушене на филаменти.

Различните материали абсорбират влагата с различна скорост и обем, но има някои често срещани признаци, че има влага във филамента. Най-често срещаните са:

  • Неравномерно екструдиране на слоеве;
  • Лошо качество на слоевете и повърхностите;
  • Звуци наподобяващи пукане при екструдирането на материала;
  • Намалена якост на материала и адхезия на слоевете.

Ако филаментът ви разполага някои от тези признаци тогава е добре да преминете към сушене.

За целта съществуват няколко метода:

  • Сушене с кутия за сушене на филаменти;
  • Сушене във фурна;

1. Сушене с кутия за сушене на филаменти

Има специално създадени устройства посветени на задачата да изсушат филамент. Ако искате нещо предназначено за целта, това може да е най-добрият вариант. Те са лесни за употреба и са с автоматичен таймер. Единствено трябва да настроите температурата, на която трябва да се изпече филамента. А самата температура се настройва  в зависимост от материала - PLA, PETG, ABS.

Примерен продукт от магазина ни: СУШИЛНЯ / КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ ЗА ФИЛАМЕНТИ JAYO

2.  Сушене във фурна

Може би най-лесният и най-често срещаният начин за изсушаване на филамент е с използването на домакински уред - фурна. Понякога обаче тази техника може да създава проблеми поради невъзможността да се настройва точна температура на фурната. Това може да доведе до прегряване на материала и нарушаване на качествата му и дори разрушаване. Но ако все пак имате фурна с точен контрол това е добра възможност.

Температурите, при които се изсушават филаментите са следните:

  • PLA: ~40-45 градуса;
  • PETG: ~65-75 градуса;
  • ABS: ~80 градуса;

Все пак най-добре е да проверите спецификациите на производителя.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

3Д притер

3Д притер

Техники за сушене на филаменти

Техники за сушене на филаменти

Всички FDM филаменти за 3Д печат са хигроскопични. Това означава, че всички материали абсорбират влагата в помещението. Точна за това всички идват вакумира Всички FDM филаменти за 3Д печат са хигроскопични. Това означава, че всички материали абсорбират влагата в помещението. Точна за това всички идват вакумира 2022-05-06T22:48:33+03:00 Техники за сушене на филаменти

<p>Всички FDM филаменти за 3Д печат са хигроскопични. Това означава, че всички материали абсорбират влагата в помещението. Точна за това всички идват вакумирани с силика гел, за да може да се запази материала.&nbsp;</p> <p>След като бъде отворен филамента, той започва да абсорбира влагата и да се влияе от околоната среда.&nbsp;</p> <p>Пластмасовите полимери са направени от вериги от молекули нанизани една върху друга. Когато материала абсорбира влагата, тя влиза между тези молекули и започва да разрушава материала и създава проблеми при печат. За да се избегне това има различни методи за съхранение и сушене на филаменти.</p> <p></p> <p>Различните материали абсорбират влагата с различна скорост и обем, но има някои често срещани признаци, че има влага във филамента. Най-често срещаните са:</p> <ul> <li>Неравномерно екструдиране на слоеве;</li> <li>Лошо качество на слоевете и повърхностите;</li> <li>Звуци наподобяващи пукане при екструдирането на материала;</li> <li>Намалена якост на материала и адхезия на слоевете.</li> </ul> <p>Ако филаментът ви разполага някои от тези признаци тогава е добре да преминете към сушене.</p> <p></p> <p>За целта съществуват няколко метода:</p> <ul> <li>Сушене с кутия за сушене на филаменти;</li> <li>Сушене във фурна;</li> </ul> <p></p> <h4>1. Сушене с кутия за сушене на филаменти</h4> <p>Има специално създадени устройства посветени на задачата да изсушат филамент. Ако искате нещо предназначено за целта, това може да е най-добрият вариант. Те са лесни за употреба и са с автоматичен таймер. Единствено трябва да настроите температурата, на която трябва да се изпече филамента. А самата температура се настройва&nbsp; в зависимост от материала - PLA, PETG, ABS.</p> <p>Примерен продукт от магазина ни:&nbsp;<a href="https://bgnettrade.com/product/filament-dryer" target="_blank" rel="noopener"><strong>СУШИЛНЯ / КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ ЗА ФИЛАМЕНТИ JAYO</strong></a></p> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26725/files/image/41qbhjbbhsl-_ac_sy1000_.jpg" /></strong></p> <h4><strong>2.&nbsp; Сушене във фурна</strong></h4> <p><strong></strong></p> <p>Може би най-лесният и най-често срещаният начин за изсушаване на филамент е с използването на домакински уред - фурна. Понякога обаче тази техника може да създава проблеми поради невъзможността да се настройва точна температура на фурната. Това може да доведе до прегряване на материала и нарушаване на качествата му и дори разрушаване. Но ако все пак имате фурна с точен контрол това е добра възможност.</p> <p></p> <p>Температурите, при които се изсушават филаментите са следните:</p> <ul> <li>PLA: ~40-45 градуса;</li> <li>PETG: ~65-75 градуса;</li> <li>ABS: ~80 градуса;</li> </ul> <p>Все пак най-добре е да проверите спецификациите на производителя.</p>

, , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки